egy kis haridwar majd amritsar

2010.03.03. 18:35

meg haridwarban a netezes utan belefutottam valamilyen unnepbe. konkretan az tortent, hogy az utca kozepere nagy gondosan korabban odakeszitett, feldiszitett maglya kore, az elotte levo templombol rengeteg ember sereglett kis egyszercsak. mindenfele dolgokat raktak es locsoltak a farakasra, kozben persze zene tanc extazis ahogy kell. lanyok persze mint mindig most is kulon. a tuz korul idosebb ferfiak vezetik a szertartast, aminek csucspontjan meggyujtjak a maglyat. majd ujabb zene tanc es joejt. par kepet csinaltam errol, lsd picasa.

masnap reggel kilepek teljes menetfelszerelesben az ajton, elindulok h riksat fogjak amivel meglatogatom a vonat elott matet a taborban, de nem jutok a sarokig es teljesen beholiztak. ezek voltak ugyanis az eddig valaha latott legmokasabb unnep napjai. tortent hogy sok sok emberoltovel ezelott egy kiraly talan igen jol bojtolt, ezert kerhetett valamit krishnatol. persze az orokelet mondta elsore, de ezt nem kapta meg hanem egy hasznos igeretet mely szerint sem ember sem allat nem oli meg, sem otthon sem utcan nem eri halal stb. esemenyek jottek mentek, a lenyeg h valahogy belekerult a sztoriba egy lany, holika hercegno aki onfelaldozta magat es ezt unneplik eloszeretettel indiaban, foleg a gyerekek. (azert nem emlekszem a sztorira pontosan, mert epp massziv hogutatol osszeesni keszultem mikor mate a sztorit elmeselte) az unneples lenyege, hogy minden korulottunk mozgo elolenyt tetol talpig beszinezunk es lehetoleg le is ontunk vizzel, de akar festekkel is. csataterre valtozik a varos, mindenki festekes es ha lehet meginkabb mosolyog. vicces volt latni a robogozo kozekoru felnotteket osszeholizva :) a kepeken pilot baba ashramjanak holi-bulijat es jomagamat lathatjatok

a vonaton egy szerzetes melle kerultem. nagyon jot beszelgettunk mindenrol, ismet persze a fo tema a kelet es nyugat osszehasonlitasa volt. meselt sokat magarol, anno egy hatalmas tejuzemet orokolt, abbol van most penze, hogy jomodu utazgato monk legyen, aki eloadasokat tart szerte az orszagban, es minden feljanlast a szegenyekre kolt. 16 gyereket fogadott orokbe (sztem inkabb csak kepletesen) es fizeti minden koltseguket. egy ido utan meguntak aztan a helyiek, hogy csak ugy foglalom az o szent emberuket, ugy hogy egy kedves akcio kereteben atultettek es onnantol fogva ok beszelgettek a 40es koverkes mosolygo szerzetessel.

amritsarba ket dolog miatt jonnek a turistak, az egyik a golden temple, a masik az attari melleti hataratkelo unnepelyes zaszlolevonasi ceremoniaja. a golden temple a szikhek legfobb szentelye, a szikhek meg a legmenobb kisebbseg az orszagban. alapvetoen punjabban laknak, 2%/at adjak a teljes nepessegnek, es ok a hinduk reformatusai. szeretnek dolgozni, sokkal komolyabbak mint az atlag indiai, jobb fejek a nokkel es ismerik az europai ertelemben vett tisztasag fogalmat. amritsar a fovarosuk, egymillio ember lakja, es ezeknek egy nem elhanyagolhato resze akar minden nap ellatogat a golden templehez. a GT egy konkretan tenyleg arannyal boritott haromszintes templom egy szent vizzel telt to kozepen. a mesterseges tavat minden oldalrol feher marvanyepuletek szegelyezik, itt lehet oramutato jarasaval megegyezo iranyban keringeni. nagyjabol 1kmes utra gondoljatok itt. tartozik a templomhoz egy hatalmas ingyenkonyha ahol a nap barmely pillanataban konkret es nagyon finom kajaval varnak. elveszed a kis thali tarto talat, leulsz az elso v masodik szinten a foldre szep sorban a sokszaz kis szikhel, majd varod h eled erjen a szosz, rizs v csapati adagolo ember. ha vegeztel szepen elballagsz es odaadod a taladat a mosogato reszleg emberinek, esetleg iszol meg egy chait majd mesz vissza imadkozni, kerengeni, vagy egyseruen a dolgodra. esetleg a kozossegi szallasra ahol szinten termeszetesen ingyen tartozkodhatsz. legtisztabb furdo, kenyelmes agyak, biztonsag es ezernyi ember. termeszetesen a fehereknek itt is van egy kis kulon hely ahol bar szinten tobben egy szobaban, de azert helyiekkel nem vegyulve alhatsz. ja es mindehhez soha senki egy szoval sem akar meggyozni arrol h mennyire raj dolog szikhnek lenni. ami egyertelmu ahhoz ugyanis nem kell magyarazat...

a hataron a zaszlolevonasi ceremonia abszurd cirkusz, latvanyosag, szorakozas. riksak, dzsipek, buszok autok szazai indulnak minden delutan a hatarra amritsarbol es lahore-bol (pakisztan). a ket oldalon felepitett lelatokon egyre csak gyulik a tomeg (turistak es nok kulon) hangulatfelelos hergeli a nepet, lobognak a zaszlok szoval megy a nagy keszulodes. egy adott pillanatban aztan mindket oldalon egy-egy kulonleges formaruhaban pompazo csapat elkezd leirhatatlan modon fel ala masarozni, majd magaslabemelessel a hataron allo diszes kapuhoz szalad az egyik, egy masik hosszu uvoltesbe kezd, kozben zeng a valami valami hindusztan! az egesz teljesen abszurd es erthetetlen, de nagyon mokas. egymast tulkiabalva biztatjuk csapatainkat a ket oldalon, majd aztan kinyitjak a ket kaput, kozepen leeresztik a zaszlokat kinosan ugyelve h egyik se legyen lejjebb soha mint a masik, majd pedig ujra kis masirozas fel s ala, aztan vege lehet hazamenni. nagyon vicces volt, tenyleg. kepek picasan, http://en.wikipedia.org/wiki/Wagah illetve https://www.youtube.com/watch?v=LZ0ue-XGl9c

tegnap este ujra talalkoztam klaraval, ma egyutt maszkaltunk a varosban, utam soran eloszor nem sutott a nap, es ereztem esocseppeket magamon. probaltunk varostnezni, de ugy azert eleg nehez ha ez ember hisztirhomat kap a tomegtol, es hat ugye velunk most is ez tortent :) elriksaztunk egy parkba ami ultra retkes volt, kozepen azonban egy fasza muzeumot talaltunk, kicsit elmeregtunk mennyire nagy harcosok voltak ezek a szikhek, majd kerestunk egy helyet h kolazzunk. az egyik helyre nem engedtek be minket, mert allitolag az egy privat klub, de a masikba azonban mar kis rabeszeles utan igen. no ok voltak a service club, szinten just for members, de azert a feher ember mosolya es a baratom csak bedobgunk egy kolat ezen a gyonyoru helyen, no ez sok mindenen segit, tenyleg. a klubot a feliratok szerint 1922-ben alapitottak, de ugy latszik megkoptak a hagyomanyok az evek alatt. itt bar az indiai korulmenyekhez kepest tisztasag volt, de megis a terito amit hoztak koszosabb volt mint az asztal, hamutalat nem adtak csak mondtak h nyugodtan dobjam el a csikket a gyepre amint a muanyag asztalokat nagy gondosan kiraktak. a tanyerokat maradekot egy betontombre helyezik miutan leszedik az asztalokrol, a helyi varjak legnagyobb oromere, hisz igy szabadon falatozhatnak, es hordhatjak szejjel a szalvetakat. az asztal takaritasakor az ures vizes flakonomat szimplan elhajitja a srac amerre all. ujabb kis indiai abszurditas, viszont nagyon finom naant sutottek, illetve a kavejuk is finom.

hat nagyjabol igy telt ket napom szikhorszag fovarosaban, es most ideje tovabb menni eszaknak, hatha epp otthon talalom a dalai lamat :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hornokplease.blog.hu/api/trackback/id/tr921806427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása